Pārlekt uz galveno saturu
Septiņi ēdieni, no kuriem izvairīties grūtniecības laikā

Septiņi ēdieni, no kuriem izvairīties grūtniecības laikā

Eļļā cepti virtuļi var būt ideāli kompanjoni brokastīs pie putras un sojas piena, taču grūtniecības laikā jums no tiem vajadzētu izvairīties. Eļļā ceptu virtuļu gatavošanas procesā ir izmantots komerciāls cepamais pulveris, kas satur ķīmisku vielu - alaunu. Apēdot divus eļļā ceptus virtuļus, tiek uzņemti 3 grami alauna, kura sastāvā mēdz būt alumīnijs. Tādā veidā ir iespējams uzņemt alumīniju, kas caur placentu var nokļūt līdz embrijam un kavēt mazuļa smadzeņu attīstību.

Saharīns
Varētu likties, ka saharīns un cukurs ir viens un tas pats, taču cukuru iegūst no cukurniedrēm un bietēm, savukārt saharīnu - no akmeņogļu darvas, un tam nav uzturvērtības. Izvairieties no produktiem, kas satur saharīnu, piemēram, mākslīgajiem saldinātājiem, dzērieniem, konfektēm un cepumiem. Pārāk daudz saharīna organismā var izraisīt gremošanas traucējumus, traucējot kuņģa zarnu trakta spējai absorbēt būtiskas barības vielas. Turklāt saharīna uzkrāšana organismā var radīt nieru bojājumus.

Asas garšvielas
Nepārspīlējiet ar asām garšvielām, t.sk. zvaigžņveida anīsu, fenheli, Sičuaņas piparus, čilli pulveri, kanēli, piparus. Grūtniecības laikā jūsu zarnas ir salīdzinoši vairāk dehidrētas. Asas garšvielas ir svelmējošas un stimulējošas, kas var izraisīt zarnu trakta sausumu, aizcietējumus un zarnu aizsprostojumu.

Sāls
Uzņemiet ikdienā mazāk nekā 20 gramus sāls (nātrija hlorīda), jo pārāk daudz sāls var izraisīt pietūkumu (tūsku) un paaugstinātu asinsspiedienu. Ja jūs ciešat no sirds un nieru slimībām vai no grūtniecības izraisītas hipertensijas, jau no grūtniecības sākuma būtu jāizvairās no sāls lietošanas uzturā pavisam vai jāpāriet uz sāli ar zemu nātrija līmeni.

Skābi ēdieni
Daudzām grūtniecēm ir vēlme pēc skābiem ēdieniem, kas atvieglo agrīnas grūtniecības laikā radušos diskomfortu, piemēram, sliktu dūšu un galvassāpes, turklāt dažas sievietes pat sāk uzņemt skābi saturošas zāles, piemēram, aspirīnu vai C vitamīnu. Atklāti sakot, vislabāk ir samazināt skābas pārtikas uzņemšanu un kopumā izvairīties no skābi saturošām zālēm, īpaši grūtniecības pirmajās divās nedēļās, jo neseni pētījumi parāda, ka tas zīdaiņiem var izraisīt iedzimtus defektus.

Sālīta zivs
Izvairieties no salītas zivs, jo tā var saturēt vēzi izraisošus (kancerogēnus) nitrozamīnus, kas ir zivju konservēšanas ar nātrija nitrītu blakusprodukts. Šīs vielas var tikt cauri placentai un ietekmēt augošā embriju attīstību, kā arī radīt iedzimtas kroplības.