Pārlekt uz galveno saturu
Food safety parents responsibility

Pārtikas drošība, vecāku atbildība

Pārtikas drošība, vecāku atbildība

Reizēm mājas jūsu mazulim var būt īsts mīnu lauks. Viens no visbiežākajiem bērnu hospitalizācijas iemesliem, līdztekus ikdienā gūtām traumām, ir vecāku nevērība pret pārtikas drošību. Bērnu imūnsistēma ir daudz vājāka nekā pieaugušiem cilvēkiem, tādēļ vecākiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, gatavojot maltīti mazulim.

Ja jūs pērkat saldētus produktus, ievietojiet tos saldētavā iespējami ātri pēc ierašanās mājās, lai novērstu baktēriju vairošanos. Atcerieties, ka arī saldētus produktus ieteicams izmantot pēc iespējas ātrāk, jo ilgāku laiku saldētavā glabāti prdukti var zaudēt svaigumu. Baktēriju savairošanās nepieļaušana ir vissvarīgākais faktors, kas palīdz novērst saindēšanos ar pārtiku!

Dažāda veida produktu tīrīšana patiešām atšķiras. Piemēram, dārzeņi pirms pagatavošanas ir jānomazgā ūdenī, jānogriež kāts, jo tajā bieži uzkrājas pesticīdi. Ja ir iespējams, pirms pagatavošanas pamērcējiet dārzeņus sālsūdenī. Mizojot augļus, vēlams noņemt ne vien mizu, bet arī dažus milimetrus mīkstuma, jo daži pesticīdi spēj migrēt cauri mizai.

Tīrot zivi, rūpīgi iztīriet visas iekšas un ķidas. Jūras zivis labāk mazgāt sālsūdenī. Savukārt gaļai drošības nolūkos nogrieziet visas tauku kārtiņas, jo tajās uzkrājas kaitīgas vielas un pesticīdi. Sagrieziet gaļu mazos gabaliņos un uz pusminūti iemērciet verdošā ūdenī. Tas palīdzēs likvidēt citu preparātu atlikumus, kas ir saglabājušies gaļā.

Visi pārtikas apstrādes noteikumi ir paredzēti, lai likvidētu baktērijas un kaitīgos mikroorganismus, taču tam nebūs nozīmes, ja cilvēks, kas gatavo pārtiku, neievēros personīgo higiēnu. Tāpēc pirms ēdiena gatavošanas vienmēr jānomazgā rokas un jānoņem visi aksesuāri, piemēram, gredzeni vai pulksteņi, lai baktērijas, kas varētu būt uzkrājušās sīkās iedobēs, nenokļūtu pārtikas produktos. Atcerieties, rokas jāmazgā arī pēc autiņa nomaiņas, it īpaši ja pēc tam sākat gatavot maltīti.

Kad gatavojat ēdienu, rūpējieties, lai termiskā apstrāde būtu pilnīga. Lielākoties pārtikas sakarsēšana līdz 75°C uz vienu minūti ir pietiekama, lai iznīcinātu lielāko daļu baktēriju. Ja jūs sildāt zupu, neaizmirstiet to atkārtoti uzvārīt (līdz vārīšanās temperatūrai) pirms mazuļa ēdināšanas.